Bett

Lägger upp detta inlägget igen, vet att många gillar det :)

Jag tycker att man inte ska hålla på och lyssna på vad andra säger typ "rid inte på för skarpt" "gör inte så" och bla bla. Utan känn själv vad som passar just dig och din häst! 
Var inte rädd föratt testa nytt bara föratt testa, skitsamma om du tror det inte alls passar er, testa ändå! Så farligt är det inte, dessutom kanske det bettet är just det ni som passar bäst sen? Visst, inte kul att lägga ut en massa pengar på bett som inte funkar, men på t.ex Hööks kan man hyra bett och testa! Och vad jag har hört kan man även hyra sprengerbett? Testa gärna betten flera gånger också för det är sällan det funkar super direkt. 
Visst ska man sträva efter att rida på så mjukt som möjligt, men det kanske inte passar? Man kanske måste ha ett pelham eller pessoa föratt hästen verkligen ska tänka till vis vissa tillfällen? 
Själv skiter jag i vilka bett andra rider med, om nån har ett pessoa, who cares? Hästen kan ju faktiskt funka med det! Vissa behöver skarpa och andra mjukare bett. Hästar är individer precis som vi människor och jag tror aldrig att någon häst kommer funka med ett och samma bett hela livet, eller att alla hästar kan ha samma bett. 
Jag menar, skulle alla människor i hela världen kunna gå med klackskor vareviga dag? Nej juste, same shit!
Byt gärna bett nångång ibland bara föratt rida på ett helt annat, det kan vara jättenyttigt för då märker man också hur ens egen häst funkar på vissa sätt. 
Men man ska inte heller hålla på och byta för ofta, utan bara ibland ibland. Rid på det som funkar så ofta som möjligt och byt om det slutar funka eller du bara vill kolla hur ett annat fungerar. 

Ang. det omtalade bettet pessoa så har jag ingen klar åsikt, jag har ridit med det, en häst jag hade gick super på det! Han gick mke bättre på det än andra bett vi testade. Men Korven hatade det när jag testade det på han. 
Varför inte ha det om det funkar? Finns faktiskt många som rider med det och jag tycker inte deras hästar ser ut att lida så himla mke som alla säger. Testa gärna detta också!

Just nu rids Korven på vanligt 2 delat i dressyren och hoppningen, men i terrängen och ibland när jag rider ut har jag gummipelham. Han var jättesvår att hitta bett till ett tag, vet inte hur många vi testat! Verkligen sjukt många. Vissa funkade han på ett litet tag och vissa inte alls. 
Men nu har vi hittat rätt iaf. 
Bett jag red på var t.ex pelham både rakt, delat, gummi, plast, 3delat tränsbett, 3delat med fasta ringar, vanligt 2delat, 2delat med fasta, vanligt rakt, rakt med fasta, 2delat med Dringar och rullgrejer i munnen, gags, kandar, pessoa, silikonbett, happy mouth bett, happy mouth pessoa, hackamore och kombinationsbett. Ja det var ju endel ;)
På heta/sega hästar har jag ingen speciell åsikt om hur man ska betsla dem utan även här tycker jag att man ska känna efter vad som passar bäst. Självklart ska man inte rida en häst som inte går fram för skänkeln på skarpa bett eftersom det ger fel inverkan. Men testa på och se vad som funkar helt enkelt, testa också med hjälptyglar och olika nosgrimmor. T.ex ett pelham kanske inte funkar med remont men funkar jättebra med aachen eller utan nosgrimma, så bara testa på!

Så det var mina åsikter, kom gärna med egna synpunkter! Tänk också på att nosgrimma är en stor del i bettslingen också, testa olika där med! Vad har du att förlora egentligen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0